САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ


Синдикат музичких уметника јавно апелује на све надлежне институције да хитно реагују и предузму неопходне мере да се реши драматична финансијска ситуација Задужбине Илије М. Коларца.

Иако Задужбина има јасно законом дефинисан посебан статус, неадекватан начин (пројектног) финансирања је створио бројне проблеме у раду који су посебно погоршани престанком рада због пандемије. Неопходно је што пре адекватније реаговати јер је то у овом тренутку постало питање њеног опстанка и даљег рада.

Задужбина Илије М. Коларца је институција од највећег значаја за музичку уметност и вишеструко значајну културно образовну мисију, недопустиво је да се дозволи њено потенцијално гашење. Гашењем Задужбине би дошло и до затварања једине праве концертне сцене чиме се директно угрожавају не само музичари, већ и радници у култури из других сфера уметности.

Синдикат музичких уметника заступа своје чланове у шест установа културе и једној медијској кући : Музичкој продукцији РТС (хор, оркестар, џез оркестар, симфонијски оркестар), Народном позоришту, Српском народном позоришту, Позоришту на Теразијама, Ансамблу ”Коло”, Београдској филхармонији и Нишком симфонијском оркестру. Од набројаних нема ансамбла који није наступао на сцени “Коларца”, стога је потпуно јасно који је њен значај за културно наслеђе.

Синдикат музичих уметника најснажније апелује на Владу Србије, Министарство културе и Град Београд да се хитно нађе дуготрајно и одрживо решење у циљу опстанка и наставка са радом ове институције од огромног државног и културно образовног значаја.

Александра Курилић,
Председник СМУ