Nema fakulteta za balet

SINDIKATE Narodnog pozorišta u Beogradu ujedinila je nevolja. Povodom smanjenja plata i broja zaposlenih u nacionalnom teatru u okviru reforme javnog sektora, deset sindikata uputilo je otvoreno pismo potpredsednici vlade i ministarki za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički i ministru kulture Ivanu Tasovcu.

Odlukom Državne revizorske institucije (DRI) uprava Narodnog pozorišta je primorana da, i pored prošlogodišnjeg smanjenja plata od deset odsto i najniže osnovice za obračun plata u javnom sektoru, dodatno smanji plate umetnicima i zaposlenima snižavanjem koeficijenata za obračun zarada. Ovom odlukom je egzistencijalno ugroženo 676 zaposlenih. Plate zaposlenih u Narodnom pozorištu kreću se od minimalca do šezdesetak hiljada dinara.

– Smatramo da je situacija neodrživa i da je ionako loše materijalno stanje zaposlenih u kulturi sada dovedeno na najniži stepen – navodi se u pismu. – Reforma javnog sektora je nužna, ali ukoliko se sprovodi nekompetentno i proizvoljno, i na štetu umetnosti i zaposlenih u kulturi, onda se pretvara u svoju suprotnost. Svako dalje smanjenje broja zaposlenih trajno bi ugrozilo izvođenje repertoara i dosadašnje visoke umetničke standarde.

Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, na koju se poziva DRI, neprimenljiva je i neodrživa, smatraju zaposleni.

– Zahtevano je da se sve plate u Narodnom pozorištu usklade sa republičkom uredbom. Problem je što zanimanja popisana u uredbi ne odgovaraju zanimanjima u Narodnom pozorištu – objašnjava Boris Postovnik, predsednik Sindikata muzičkih umetnika. – U uredbi je navedeno zanimanje dizajner, a mi u Narodnom pozorištu imamo kreatora scenske maske. Naša pravna služba ne prepoznaje da su to ista zanimanja. Zaposlene su pozicionirali “odokativno”, tako da su mnogima plate drastično smanjene. Imamo problem i sa cenom rada. Naša plata je najniža u odnosu na sve ostale javne službe.

Postovnik ističe da je Narodno pozorište specifično, jer ima mnogo različitih zanimanja – čak 240!

– Ne mogu sva zanimanja da se nađu u uredbi, ali naša pravna služba je napravila problem zato što nije prepoznala neka zanimanja. Scenski maskeri i vlasuljari obavljaju tri posla – proizvodnju, izvođenje i održavanje – i zato su imali veći koeficijent. Niko se nije bunio zbog toga, znamo da je reč o kompleksnom poslu. Sada su im plate drastično smanjene.

Sindikalci smatraju da je potrebno uraditi sveobuhvatnu analizu zanimanja bez kojih pozorište ne može da funkcioniše, uz uvažavanje primedaba zaposlenih i uprave.

– Problem u kome smo se našli mogao bi lako da bude ispravljen, ukoliko bi vlada izdvojila sat vremena i uredbu učinila primenljivom. Da ne moramo da dokazujemo da balerina ne može da ima sedmi stepen stručne spreme, a nosilac je delatnosti. Da li balerina treba da završi šumarstvo ili građevinu da bi ispunila uslove iz uredbe? Fakultet za balet nemamo. Ministar Tasovac je na vreme rešio slične probleme u Beogradskoj filharmoniji. Napravio je posebnu uredbu koja odgovara realnom stanju – zaključuje Postovnik.

ZAKON O PLATAMA

U MINISTARSTVU državne uprave i lokalne samouprave kažu da u saradnji sa resornim ministarstvima pripremaju kataloge radnih mesta u javnom sektoru, koji će predstavljati osnov za njihovo buduće vrednovanje.

– Vlada Srbije je uređenje sistema plata postavila visoko na agendi reformskih procesa, sa ciljem otklanjanja nedostataka postojećeg sistema. Usvajanje tog posebnog zakona očekuje se do kraja godine – navode u Ministarstvu. – Uredba o koeficijentima neće biti polazna osnova za buduće vrednovanje. Ono će se sprovoditi po kriterijumima koje propisuje Zakon o sistemu plata, a na osnovu opisa radnih mesta iz Kataloga koje pripremaju upravo zaposleni u ustanovama kulture. Predstavnici Narodnog pozorišta direktno su uključeni u taj posao.

REŠENjE

– RUKOVODSTVO Narodnog pozorišta uvažava stavove sindikata – kaže Dejan Savić, direktor nacionalnog teatra. – Sindikati su zasebna pravna lica i imaju svoje stavove. Narodno pozorište, međutim, mora da sprovodi sve zakone i odluke države. Problem je što imamo uredbu koja je stara skoro 20 godina i ne poznaje više od polovine zanimanja u našem pozorištu. Sada se zajednički trudimo da nađemo optimalna rešenja kako bismo prevazišli postojeće probleme.